Un colț de masă, câteva unelte simple, dar bine alese, și puțin adeziv sunt mai mult decât suficiente ca să construiești machete; cu plasticul, nu faci praf prin toată camera și nu folosești vopsele sofisticate. În plus, cel puțin la început, nu ai nevoie de cunoștințe speciale sau de instrumente sofisticate.

Așadar, sunt destule lucruri care plac și părinților și al modeliștilor începători deopotrivă! Să ne uităm pe scurt la cum se dotează zona de lucru. Planșa de lucru, sau bancul de lucru, poate fi o bucată de carton de cel puțin 50 de centimetri pătrați; un ziar, o foaie de plastic sau chiar o bucată de linoleum vor oferi o protecție mai mult decât suficientă împotriva adezivului sau a bucăților de vopsea. Dacă trebuie să tai ceva, poți folosi un mic bloc de lemn care să protejeze atât cartonul (care poate fi refolosit), cât și masa.

Lângă planșa de lucru, ar fi bine să ai o tavă mică (poate fi foarte bine o cutie goală) în care să depozitezi uneltele atunci când nu sunt folosite.

Instrumente de bază

Echipamentul de bază este simplu și relativ ieftin; oricum, este întotdeauna mai bine să cumperi unelte de bună calitate, deoarece diferența de câțiva lei merită de cele mai multe ori.

  • Un cuțit pentru modelism (denumit de obicei X-ACTO). Acesta trebuie să aibă lame care pot fi schimbate și să fie ușor. Magazinele specializate vând cuțite de toate greutățile, dimensiunile și prețurile. Cea mai potrivită lamă pentru tăierea plasticului este cea cu lama dreaptă, care poate fi folosită și pentru desprinderea pieselor machetei. Supraveghează cu atenție starea lamelor, deoarece, cu cât lucrarea este mai delicată, cu atât acestea trebuie să fie mai ascuțite ca să eviți deformarea plasticului.

Alternativ, poți folosi și un „cutter” cu lamele gata tăiate și ascuțite, pe care îl găsești în orice papetărie și costă câțiva lei; atunci când o lamă este uzată, o rupi și o folosești pe următoarea, care – mare atenție! – este extrem de ascuțită.

În orice caz, este de preferat să ai mereu la îndemână câteva lame de rezervă; în cazul unei „daune” totale, poți folosi și lamele de ras, deși sunt mai greu de manevrat din cauza tăișului dublu. De evitat!

  • Pile. cele mai potrivite sunt cele metalice, cu o lungime cuprinsă între 15 și 20 cm, disponibile în secțiuni plate, rotunde și triunghiulare; pot fi utile și modelele cu secțiune pătrată sau ovală. Granulația trebuie să fie fină, astfel încât să poți lucra „fin”. Pilele de acest tip sunt destul de scumpe, mai ales dacă sunt fabricate din oțel, dar reprezintă o investiție solidă, deoarece durează mult timp și permit efectuarea de lucrări de precizie. Ca să le cureți, cumpără o mică perie de sârmă, asemănătoare cu cele folosite pentru pantofii din piele întoarsă, ca să îndepărtezi resturile de plastic care au tendința să se lipească de granulație.
  • Suportul pentru hârtie abrazivă: În forma sa cea mai simplă, acesta este un mic bloc de lemn pe care este fixată hârtia abrazivă și care poate fi utilizat la netezirea rosturilor și asperităților, la corectarea profilelor și la calibrarea pieselor. Poți cumpăra un set complet de trei sau patru astfel de suporturi în majoritatea magazinelor de modelism, dar utilitatea lor pentru în finisarea plasticului este adesea incertă.

Pentru modelism, cele mai bune „miniblocurile” ușoare, late de 3-4 cm și lungi de 8 sau 10 cm. Hârtia nu trebuie să fie fixată sau lipită, deoarece prin simpla ținere cu degetele îi poți regla tensiunea și poți „simți” mai bine lucrul în sine; acest sistem permite și mutarea rapidă a părții uzate a hârtiei abrazive. Dar, cei care nu sunt atât de înclinați să își confecționeze singuri uneltele au la dispoziție o gamă foarte bogată de pile abrazive pentru toate gusturile și toate proiectele modelistice.

Motivul pentru care spunem hârtie abrazivă și nu șmirghel este acela că șmirghelul are tendința să zgârie plasticul; deși poate fi utilizat pentru lucrări brute (reducerea secțiunii transversale a unei aripi, de exemplu), este cât se poate de nepotrivit pentru alte lucrări, mai delicate. Hârtia abrazivă, pe de altă parte, este ideală pentru lucrări foarte fine fiindcă este disponibilă în granulații mult mai fine decât șmirghelul. Până la urmă, șmirghelul este mult mai puternic decât pare, așa că trebuie să fii foarte atent atunci când îl folosești.

Dacă dorești suprafețe și mai netdede, poți folosi pasta abrazivă. Această pastă trebuie întinsă cu degetul și, odată uscată, îndepărtată cu o cârpă, de preferat una de lână. Această operațiune redă strălucirea suprafețelor care au devenit opace după ce au fost șlefuite cu hârtia abrazivă; această pastă este destul de unsuroasă, așa că plasticul trebuie spălat bine înainte de vopsire.

  • Șurubelnițele ar trebui să aibă vârfuri interschimbabile, cu tije de aproximativ 5-6 cm lungime; un mâner rotativ poate face munca mai ușoară de cele mai multe ori. O șurubelniță de acest tip, disponibilă în magazinele de bricolaj, poate fi utilizată și ca să faci găuri mici, prin simpla montare a unei tije de găurit pe mâner. Pentru găurile mici, este de preferat să lucrezi manual, ca să controlezi mai ușor forța și să eviți topirea plasticului din cauza frecării cauzate de capul unui burghiu electric.
  • Cleștii pot fi de orice tip, iar cei care se găsesc de obicei printre articolele de toaletă sunt foarte buni. Sunt necesare cel puțin două modele: unul cu fălci lungi și drepte și altul cu fălci curbate.

Dacă vrei să-ți completezi ulterior trusa de unelte, îți poți cumpăra o pereche de pensete cu mâner inversat, care îți permit să fixezi o piesă și astfel să te folosești liber de ambele mâini.

Un alt element aparent nesemnificativ, dar care este esențial în modelism, este rigla metalică plată, prevăzută cu marcaje de măsurare. Rolul ei principal va fi să ghideze operațiunile de tăiere, deci trebuie să fie foarte rigidă și foarte dreaptă; de aceea este indicat să folosești o riglă specială și să nu te bazezi pe cele din lemn sau plastic vândute elevilor.

Unelte de bază: (1) cuțit de modelism cu lame interschimbabile; (2) suport pentru hârtie abrazivă de diferite dimensiuni; (3) șurubelniță cu vârfuri interschimbabile; (4) clești, pensete; (5) pile fine de diferite secțiuni; (6) riglă metalică. Prelucrarea plasticului necesită unelte simple, nu prea scumpe, dar de bună calitate. Lamele trebuie să fie întotdeauna ascuțite, așa că mai bine le cumperi pe cele mai ieftine și le schimbi des.

Uneltele pe care le-am enumerat mai sus constituie echipamentul de bază, minimum esențial, și trebuie achiziționate special. Toate celelalte instrumente se găsesc de obicei în orice casă, cum ar fi cele enumerate mai jos:

  • Foarfece: Din motive de liniște în gospodărie, este bine să-ți cumperi o pereche de foarfece pe care să le folosești numai pentru modelism; modelul cu mânere drepte și lungi este cât se poate bun.
  • Pilele de unghii din carton pot înlocui uneo ri foarte bine mânerele cu hârtie abrazivă.
  • Un ferăstrău de traforaj este util pentru corectarea erorilor vizibile și pentru tăierea suprafețelor cu margini rotunjite; în acest caz, tăietura trebuie să fie la aproximativ 1 mm de linia dorită, ca să poată fi finisată cu o pilă sau cu hârtie abrazivă ulterior.
  • Dacă nu dispui de un sistem de găurire foarte sofisticat, îți vei putea face traba cu câteva șpirale sau cu un mic burghiu care îți permite să dai găuri rapid, fără să încălzești plasticul, și să obții astfel găuri curate, fără bavuri.
  • Cârligele de rufe: acestea sunt foarte utile ca să ții piesele lipite sub presiune sau ca să manevrezi mai ușor piesele care urmează să fie vopsite. De exemplu, o anvelopă poate fi vopsită cu ușurință dacă este fixată pe o tijă și apoi ținută cu un clește de rufe: ambele părți sunt vopsite simultan.
  • O pipetă, fie ea și de la un flacon de medicamente, poate fi utilizată ca să măsori exact catitatea de vopsea și ca să creezi noi nuanțe deosebite care pot fi apoi reconstituite cu ușurință.
  • Sârma poate fi folosită pentru a aplica adezivul pe elementele delicate care urmează să fie lipite sau ca să oferi o structură sau o grosime realistă.
  • Acele, care au aceeași utilizare ca sârma, pot fi folosite și pentru mânuirea pieselor foarte mici.
  • Un compas poate fi folosit pentru măsurarea pieselor ca să verifici acuratețea scării, ca să trasezi linii pentru decuparea foilor de metal sau ca să marchezi locul găurilor care urmează să fie făcute ulterior.
  • Scobitorile pot fi utile ca să întinzi adezivul sau ca să manipulezi piese foarte mici.
  • În sfârșit, elasticele sunt folosite pentru a menține împreună două piese care tocmai au fost lipite sau pentru corectarea formei pieselor care au fost deformate de căldură. Ele pot fi utilizate chiar înainte de lipire, în timpul asamblării „la uscat”, pentru o aderență perfectă între două piese (jumătăți de fuzelaj, suprafețe superioare și inferioare ale aripilor etc.).
Unelte obișnuite: (1) pile de carton; (2) compas; (3) ferăstrău de traforaj; (4) scobitori; (5) pipetă; (6) cârlige de rufe; (7) burghie; (8) elastice; (9) ace ; (10) foarfece. Aceste instrumente le vei găsi mai mult ca sigur chiar la tine în casă și se vor dovedi surprinzător de utile. Ferăstrăul poate fi folosit ca să tai plasticul cu delicatețea și precizia de care ai nevoie, în timp ce pipeta poate fi folosită ca să dozezi culorile cu exactitate.

Echipament mai cuprinzător

Pe lângă aceste unelte de bază, care nu necesită cheltuieli majore, modelistul experimentat va dori, fără îndoială, să-și completeze trusa cu unelete care, pe măsură ce experiența sa crește, îi vor permite să-și desfășoare munca mai eficient.

  • Menghină mică cu ventuză: aceasta poate fi montată pe orice suprafață netedă, nu necesită cuie sau șuruburi și nu lasă urme permanente. Prin natura modului său de fixare, nu poate fi utilizată decât pentru operațiuni simple, cum ar fi prinderea elementelor care urmează să fie vopsite sau imobilizarea pieselor în timpul operațiunilor dificile de lipire. Aceste menghine au, în general, fălci lungi de 3 până la 5 cm, ceea ce este mai mult decât suficient pentru modelism. Înainte de a închide fălcile, este recomandabil să strecurați o bucată de carton, lemn ușor sau hârtie între acestea și piesa de plastic, pentru a evita deteriorarea sau ruperea piesei la care lucrezi.
  • X-tra hands: acest instrument, al cărui nume provine din engleză și înseamnă „mâini suplimentare”, constă dintr-o bază grea de oțel pe care sunt montate unul sau două brațe prevăzute cu cleme crocodil fixate pe articulații cu bilă. După cum sugerează și numele său, acesta se utilizează pentru prinderea pieselor fine la care se lucrează.
  • Unelte multifuncționale: sunt aparate electrice echipate cu diverse accesorii care pot fi utilizate ca mașină de găurit, de canelat sau de frezat. Montat pe un cadru, acest aparat poate funcționa pe baterii sau cuplat la priză și este foarte util într-o gamă largă de lucrări speciale. Totuși, prețul său nu justifică achiziționarea dacă nu îl vei utiliza frecvent.
  • Există multe sisteme electrice de lipire pe piață; dacă dorești să achiziționezi unul, cel mai bine este să cumperi un letcon cu o putere mică, deoarece îl vei folosi doar pentru lucrări minore, cum ar fi montarea roților pe trenul de aterizare. Apropo, te poți descurca și fără unul, doar cu o simplă lamă lamă (un cuțit vechi sau o șurubelniță) pe care ai încălzit-o în prealabil la o flacără mică.
  • Dacă vrei cu adevărat ca modelul finit să arate cât mai realist, este indicat să cumperi o lupă, de preferință montată pe un suport, ca să poți reproduce cu o pensulă toate marcajele și simbolurile care se găsesc pe aeronavele moderne.
  • Pistol/ciocan de lipit: acest instrument poate revoluționa arta construcției machetelor din plastic, fiindcă poate înlocui adezivii obișnuiți cu sudura „la cald”. De fapt, vârful fierbinte este trecut pe deasupra plasticului, care se topește doar atât cât să permită o sudură adecvată. Piesele mari, cum ar fi aripile sau fuzelajele, pot fi sudate, dar pentru piesele mai mici acest procedeu este mult mai complicat decât lipirea normală cu adezivi.
  • Instrumente de „stomatolog”: Acestea sunt instrumente prevăzute de obicei cu vârfuri sau cârlige foarte fine, care pot fi folosite de modeliști ca să graveze detalii foarte fine (fața pilotului, nituri etc.) sau pentru manevrarea și amplasarea pieselor foarte mici (detalii ale motorului sau ale carlingii pe modele de mari dimensiuni, de exemplu). Cu toate acestea, prețul lor ridicat nu justifică întotdeauna includerea lor în atelierul fiecărui modelist.
Unelte speciale: (1) menghină cu ventuză; (2) pistol/ciocan de lipit care poate înlocui adezivii tradiționali; (3) letcon de mică putere pentru câteva lipituri la cald; (4) burghie și freze pentru (5) aparatul multifuncțional, aici în versiunea cu ax flexibil; (6) lupă; (7) „X-tra Hands” pentru fixarea și menținerea pieselor mici.

Materiale

Pe lângă uneltele sale specifice, modelistul trebuie să aibă la îndemână și o serie de alte accesorii foarte utile.

  • Banda adezivă transparentă: este indispensabilă; are utilizări practic infinite, de la mascarea suprafețelor care urmează să fie vopsite în diferite culori, până la fixarea temporară a pieselor în timpul uscării.
  • Batistele/șervețele de hârtie: folosite pentru a curațarea pensulelor, a degetelor, a modelelor și a suprafețelor de lucru, precum și pentru a eliminarea apei de pe decaluri etc.
  • Chit de corectare/umplere goluri: foarte util pentru corectarea sau reconstituirea pieselor cu erori de execuție. Mai poate fi folosit și la fixarea temporară a pieselor în timpul vopsitului, ori a balastului din botul avioanelor cu tren de aterizare triciclu.
  • Mici alice de plumb: fie că sunt pentru pescuit sau vânătoare, acestea sunt excelente ca balast de echilibrare.
  • Chit de finisare: Există mai multe tipuri, în general bine adaptate pentru corectarea imperfecțiunilor sau pentru ascunderea îmbinărilor prost lipite. Se aplică în straturi subțiri succesive, care sunt lăsate să se usuce înainte să fie netezite cu hârtie abrazivă.
Materiale: pe lângă materialele obișnuite (bandă adezivă, șervețel, plastilină), se mai utilizează (1) Maskol, o soluție de mascare pentru lucrările de vopsire complexe; (2) adeziv lichid; (3) adeziv în tub; (4) diluant; (5) solvent pentru curățarea pensulelor; (6) adeziv epoxidic și (7) chit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.